Tasainen liekki takaa tehokkaan ruuansulatuksen

24.02.2024

Agni eli ruuansulatuksen tuli


Agni on yksi tärkeimmistä ayurvedisistä peruskäsitteistä. Sana Agni tarkoittaa kirjamellisesti tulta. Agni on terveyden kannalta avainasemassa, koska se vastaa keho-mielen kaikista biokemiallisista muutoksista. Se auttaa sulattamaan/prosessoimaan ruuan lisäksi myös ajatuksia, tunteita sekä ilmaa, jota hengitämme.

Agni tekee tärkeän työn erottelemalla ruuasta saadut ravinteet ja tuhoamalla bakteerit, epäpuhtaudet ja patogeenit. Ruuan sulattamisen lisäksi agni suojelee, se on vastustuskyvyn kulmakivi. Jos Agni on heikko, muodostuu kehoon amaa (kuona-aineita). Kertynyt ama puolestaan aiheuttaa sairauksia kehossa ja mielessä.

Miten saa vahvan agnin?

– Kiinnittämällä huomiota elämäntapoihin ja ruokavalioon.
– Syömällä säännöllisesti ja oman ayurvedisen kehotyypin mukaisesti.
– Syömällä itsensä vain 75% täyteen.
– Käyttämällä ruuansulatusta edistäviä yrttejä ja mausteita.
– Välttämällä syömistä, jos ei ole nälkä. Eli syömällä mahan – ei suun nälkään!

Maustesekoitukset, jotka edesauttavat Agnin toimintaa:

Vata: Kardemumma, Fenkoli ja Kumina
Pitta: Kumina Fenkoli ja Korianteri
Kapha: Inkivääri, Fenkoli ja Sarviapila (fenugreek)

Miten tunnistat tasapainossa olevan agnin?

  • säännöllinen näläntunne ja jano

  • säännöllinen ja sujuva suolentoiminta (1-3 krt päivässä riippuen kehotyypistä ja ruokavaliosta ja elämäntavoista)

  • hyvin muodostunut uloste (banaanin muotoinen, kellertävä, kelluu veden pinnalla, eikä sukella pohjaan asti)

  • ei ruuansulatusvaivoja, kuten närästys, turvotus, raskas olo, ilmavaivat, ummetus ja kipu

Ayurvedisessä ruuanvalmistuksessa käytetään runsaasti kasvikunnan tuotteita ja lisäksi yrttejä sekä mausteita. Mausteista mm. tuore inkivääri, kardemumma, kaneli, korianteri, fenkoli ja kurkuma herättävät ruuansulatuksen tulen. Yrtit ja mausteet myös korostavat ruuan makuja ja tekevät siitä helpommin sulavaa. Ihanteellisimmillaan ruoka-annoksesta löytyvät kaikki maut eli makea, hapan, suolainen, karvas, tulinen ja kutistava. Ruuansulatus ja entsyymitoiminta alkavat jo maistaessamme kielellä makuja, jotka ayurvedan mukaan vaikuttavat keho-mielikokonaisuuteen.

Lana Lavonen

Kirjoittaja on toiminut kouluttajana Suomen Ayurveda-instituutissa, sekä tekee Ayurveda-konsultaatioita, antaa Pranayama- ja Jooga-ohjausta oman yrityksensä kautta. Lisätiedot: www.lanaprana.fi