Sanna Höhnle aloitti opinnot Suomen Ayurveda-instituutissa syksyllä 2015. Hän opiskeli päätoimisesti osteopatiaa Metropolia AMK:ssa ja toimi samaan aikaan mm. Seasonal-jooga- ja pilatesohjaajana. Kouluikäisten lasten äidillä ei taida olla juuri vapaa-ajan ongelmia. Kesällä 2016 Sanna valmistui Ayurveda Elämäntaidonohjaajaksi. Osteopatia-opinnot jatkuvat edelleen ja vuonna 2018 häämöttävät jatko-opinnot Ayurveda-konsultiksi, jotka toteutuessaan vievät Sannan aina Intiaan saakka. Seuraavassa hän avaa ajatuksiaan.
Mistä kaikki alkoi?
Joogaohjaaja-opinnoissani sivuttiin useasti Ayurvedaa, mutta moni asia jäi minulle vaille selvitystä. Niinpä tutustuin itse ayurvedaan ja kävin mm. ayurveda-konsultaatiossa, mutta se oikeastaan johti vain ojasta allikkoon. ”Allekirjoitin” kaiken konsultin kertoman ja noudatin kiltisti saamiani ohjeita, mutta vaivani eivät helpottaneet ja tiukan dieetin noudattaminen ahdisti ja stressasi. Lopulta hellitin ohjeista ja palasin entiseen, hyvinkin terveelliseen, mutta ei täysin ayurvedaan perustuvaan ruokavalioon.
Silloin mieleni jäi itämään siemen, halu oppia lisää ayurvedasta, mihin ayurveda perustuu ja miten ayurvedan avulla voidaan ylläpitää terveyttä ja hoitaa jopa sairauksia. Kuin vastauksena tähän kysymykseen tuli netissä vastaan ilmoitus ayurvedan peruskoulutuksesta Suomen Ayurveda-instituutissa.
Ensimmäinen kurssi antoi hyvät pohjatiedot siitä, mistä ayurvedassa on kyse. Ayurvedan opit tukivat omaa elämänfilosofiaani ja näin vahvasti, että ayurveda on elämäntapa, ei vain ruokavalio, kuten monesti ajatellaan.
Koska ruokahalu kasvoi syödessä, osallistuin myös seuraavalle kurssille. Elämäntaidonohjaajan koulutuksessa syvennettiin aiemmin opittua ja luotiin perusta sille, miten ayurvedalla voi oman itsensä lisäksi auttaa myös muita.
Matka jatkuu. Ayurveda on valtavan laaja tieteenala, joten suhtaudun vielä vaatimattomuudella omaan kokemukseeni ja ayurveda-osaamiseeni. Ayurvedan opiskelu on elämänmittainen projekti!
Mikä ayurvedassa kolahtaa?
Uskon ayurvedan yksilölliseen kehotyyppi-luokitukseen, vuodenaikojen ja luonnon vaikutuksiin. Niitä huomioidaan aivan liian vähän nykypäivän arjessa. Esimerkiksi talvella tulisi syödä lämmittäviä ruokia, eikä salaatteja. Mielen kiehuessa stressin vallassa, voi ruokavalion ja muiden rutiinien avulla rauhoittaa niin mieltä kuin kehoa.
Ayurvedasta olen löytänyt selitysmallin, miksi mieleni ja kehoni reagoi tietyillä tavoilla ruokaan, ympäristöön, ilmapiiriin, stressiin, fyysiseen harjoitukseen ja henkiseen tilaan. Samalla ayurveda tarjoaa työkalut, miten löytää tasapaino kehon, mielen, sielun ja arjen haasteisiin. Usein juuri ne pienet muutokset auttavat eniten ja jäävät osaksi elämäntapaa.
Itse syön pääasiallisesti ruokaa, jonka tiedän sopivan minulle ja koitan löytää tasapainon työn, vapaa-ajan ja levon kesken. Olen kehotyypiltäni pitta, joka kuohuu helposti yli – harjoittelen edelleen tasapainon löytämistä pittan innokuuden ja tarmokkuuden sekä riittävän levon ja rauhoittumisen välillä.
Ayurveda osaksi arkea
Uusien elementtien ujuttaminen kiireiseen arkeen on tietysti haaste. Mutta, kun itse on asiasta tarpeeksi innostunut ja motivoitunut, asiat priorisoituvat kuin itsestään. Pitää tietää omat rajansa ja olla tarpeeksi lempeä ja armollinen itselleen – helpommin sanottu kuin tehty!
Into oppia ayurvedasta ja usko ayurvedan filosofiaan on ainakin minulle motivoiva voima, jolla sain sisällytettyä myös ayurveda-opinnot varsin kiireiseen elämääni.
Opiskelu jatkuu monilla alueilla
Tällä hetkellä opittu näkyy oman elämäni hallinnassa, elämäntavoissa ja ruokavaliossa. Opiskelen päätoimisesti osteopaatiksi, ohjaan jooga-, pilates- ja muita mental-tunteja, minulla on kaksi kouluikäistä lasta eli arkeni on varsin hektistä. Siksi en ole juurikaan ehtinyt tehdä ayruveveda-elämäntapaohjauksia kurssin jälkeen. Annan kylläkin usein muille asiakkailleni ja lähipiirilleni vinkkejä ayurvedan näkökulmasta. Ehkä joskus ärsyttävyyteen asti!
Näen monet asiat ayurveda-silmälasien läpi, ja perustelen syy- ja seuraus-suhteet usein ayurvedan oppien mukaisesti. Haluan ehdottomasti oppia lisää ayurvedasta ja tietotaidon karttuessa tulee ayurveda toivottavasti olemaan myös konkreettinen osa työtäni.
Tällä hetkellä priorisoin aikaani osteopaatin opintoihin. On mielenkiintoista, että ayurveda ja osteopatia kulkevat kuin käsi kädessä ja tukevat loistavasti toisiaan. Kunhan aikaa vapautuu ja sopiva Ayurveda-koulutus tulee vastaan, olen mukana!
Lempeys ja armollisuus kuuluvat myös ayurvedaan
Ayrveda on elämäntapa, joka tarjoaa elämänfilosofian, selitykset ja työkalut kehon, mielen ja sielun tasapainon saavuttamiseksi. Länsimaalaisesta näkökulmasta katsottuna jotkut siihen liittyvät asiat saattavat kummastuttaa, mutta niille löytyy useimmiten hyvin looginen selitys.
Toki kannattaa muistaa, että ayurvedan opillinen perusta on luotu aikana, jolloin elämä oli hyvin erilaista kuin se, jota nyt elämme. Joskus kultainen keskitie on turvallisin, kestävin ja toimivin vaihtoehto. Lempeys ja armollisuus ovat ayurvedaankin sopivia teemoja, jotka helposti unohdamme.
Sanna Höhnle
Julkaisija: Suomen Ayurvedayhdistys ry